De verkoop van huizen is de afgelopen twee weken gedaald met 12 % in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal huizen dat in de verkoop gaat, is 9 % lager. Deze daling is werd echter al in december ingezet en is dus niet alleen het gevolg van het coronavirus. Makelaars lijken zich vooralsnog dan ook weinig zorgen te maken over de gevolgen van het coronavirus voor de huizenmarkt.

 

Cijfers vallen enorm mee
De makelaars vinden de cijfers enorm meevallen. Veel mensen zetten hun koop- of verkoopplannen gewoon door. “Mensen wachten misschien wat langer dan voor de coronacrisis, maar het kan ook over een paar weken weer aantrekken”, zei Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook wordt er gemiddeld gezien nog steeds boven de vraagprijs geboden. “Bij een bieding komen nu misschien geen twintig mensen, maar tien. Dus het aantal neemt af, maar er moeten nog steeds veel mensen teleurgesteld worden. Voor de langere termijn is het niet te zeggen, maar voorlopig draait de markt gewoon door”, zegt Gerssen.

 

VEH: invloed crisis wel groot
Huiseigenaren denken wel dat de gevolgen van het coronavirus voor de huizenmarkt groot zijn, blijkt onder een peiling onder leden van Vereniging Eigen Huis. De helft van de leden denkt dat de waarde van huizen door de crisis zal gaan dalen. Driekwart verwacht minder belangstelling voor huizen die nu te koop staan vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt zelfs dat de woningmarkt tijdens de crisismaatregelen helemaal tot stilstand komt.

Op dit moment verwacht driekwart van de huiseigenaren dat de gevolgen van tijdelijke aard zijn. Bijna de helft denkt dat de nadelige gevolgen voor de woningmarkt tussen de twee en zes maanden aanhouden en een derde verwacht dat de coronacrisis langer dan zes maanden gaat duren.

Het aantal hypotheekaanvragen bereikte de afgelopen weken een record, maar ook daarvan wordt gedacht dat het van korte duur is. VEH heeft op haar website een speciale pagina geopend met de antwoorden op veelgestelde vragen.

Bron: Vastgoed Actueel