Boetevrij aflossen op je hypotheek

Per kalenderjaar mag je minimaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van de hypotheek boetevrij aflossen. Bij sommige hypotheekaanbieders is het zelfs 15 of 20%.
Je kunt nu vaak meer dan het standaard percentage boetevrij aflossen op de hypotheek. Dat komt omdat de actuele hypotheekrente stijgt. Je mag boetevrij extra aflossen als de actuele rente voor de resterende rentevaste periode hoger is.

Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. En de spaarrente  levert momenteel (bijna) niets op. Heb je meer dan €50.000 aan spaargeld, beleggingen of ander box 3 vermogen? Dan komt daar nog een  extra voordeel bij. Je bespaart na de aflossing ieder jaar belasting over je vermogen. De peildatum van het vermogen is jaarlijks op 1 januari.

Het is dus zeer interessant om nu te onderzoeken of een extra aflossing in het laatste kwartaal zinvol is. Wij zijn je hierbij graag van dienst!

Is de huidige hypotheekrente wel zo hoog?

Onderstaande tabel laat de rentestanden zien van de afgelopen 38 jaar. Deze tabel laat inderdaad zien dat de hypotheekrente in het afgelopen half jaar enorm is gestegen. Echter historisch gezien is deze rente nog steeds aan de lage (normale) kant. De huidige economische  onzekerheden dragen bij aan het feit dat de rente op dit moment sterk fluctueert.

Vragen? neem gerust contact op via Soeverein IFS: tel 0850 215 990