We staan op de drempel naar 2019. Waar gaat het heen? Nog minder aanbod en stijgende prijzen, of stort de economie in, inclusief de woningmarkt? Wordt alles anders of meer van hetzelfde? Vastgoed heeft vier vragen voorgelegd aan drie toekomstverkenners. Vandaag vraag 3 “Wat gebeurt er met de woningmarkt?”.
Journalist Mathijs Bouman: slimme ondernemers aan zet
“Het gevoel van de consument, dat de lage rente ophoudt, krijgt de overhand. Nog meer huizenzoekers stromen de woningmarkt op, om van de lage hypotheekrente te kunnen profiteren. De makelaar zal nog creatiever moeten zijn om aanbod te vinden en het juiste verdienmodel aan te bieden. Slimme ondernemers zijn aan zet: zoals het platform Jumba waarop alle woningen in Nederland als het ware te koop staan, gebaseerd op de WOZ-waarde. Mensen kunnen op die huizen bieden en zo de huizenbezitter verleiden om het huis te verkopen.”
Futurist Bas van de Haterd: duurzaamheidsrevolutie
“De zelfrijdende auto zal in vijf jaar de woningmarkt fundamenteel veranderen. Reistijd is geen verloren tijd meer: de auto is een rijdend kantoor. Grotere afstanden woon-werkverkeer zijn geen punt. Het achterland komt weer in trek. Blockchain staat in de kinderschoenen en heeft voorlopig nog geen invloed op de woningmarkt. Des te meer zal de duurzaamheidsrevolutie een effect hebben. Verwacht wordt dat bijvoorbeeld warmtepompen goedkoper worden, dus toegankelijker. En wellicht gaan die energiebesparende apparatuur en hun rendement voortaan serieus meewegen in de woningwaarden.”
Toekomstverkenner Freija Van Duijne: weg uit de Randstad
“De overspannen woningmarkt in de Randstad wordt alleen maar erger door de populariteit bij expats. Woningzoekenden die een gezin willen stichten, verhuizen naar een veilige en groene leefomgeving in bijvoorbeeld Zutphen, Zwolle, Arnhem en Nijmegen, waar de prijzen zullen stijgen en aankoopmakelaars nodig zijn. Ook alternatieven worden meer onderzocht zoals Tiny Houses en 3-D-printer-huizen. Beide oplossingen zijn nog in een experimentele fase, aantrekkelijk maar niet altijd ideaal, en zorgen voor een veranderde leefomgeving: in publieke ruimtes komen ontmoetings-, leer- en werkplekken.”
Bron: Vastgoed actueel