Een meerderheid van de Nederlandse huizenbezitters blijkt het oversluiten van hun hypotheek niet te overwegen. Die conclusie trekt DirectResearch in een onderzoek onder ruim duizend Nederlanders. Het onderzoek vond plaats in opdracht van de SNS naar het oversluitgedag van Nederlanders.

Teveel gedoe

Een meerderheid van de Nederlandse huizenbezitters overweegt niet om de hypotheek bij een andere verstrekker onder te brengen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Zij denken hier niet voor in aanmerking te komen. Bovendien verwacht men dat oversluiten te veel gedoe en tijd kost. Echter, oversluiters gaven aan dat het proces minder tijd kostte dan verwacht.

Investeren in woning

Met het geld dat de oversluiters besparen, vult ruim een derde van de oversluiters de spaarrekening aan. Ook eenderde investeert duurzaam in de woning, bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen. Bijna 20% lost met het bespaarde geld haar schulden af. Volgens de onderzoekers zijn oversluiters geruster over de staat van hun financiën.

Fors meer oversluiters

In 2019 is het aantal oversluitingen en tweede hypotheken fors gestegen. Dat maakte Hypotheken Data Netwerk (HDN) onlangs bekend. Volgens de Hypotheker groeide het aantal oversluitingen in 2019 zelfs met 30%. Gezien de aanhoudende lage rentestand, verwacht de hypotheekverstrekker dat ook in 2020 het oversluiten van een hypotheek met een lagere rente zeer gunstig uitvalt.

Lage rente

In december 2018 was de rentevaste periode van 20 jaar met NHG gemiddeld 2,5 procent. Inmiddels is deze gedaald naar 1,68 procent. Ook de rentevaste periode van 30 jaar met NHG daalt verder naar 2,08 procent. Daardoor koos driekwart van de huizenkopers afgelopen jaar voor een langlopende rentevaste periode van 20 jaar en langer.

Bronnen: SNS en Hypotheker