Vanwege economische onzekerheid door het corona-virus verwachten rente-experts dat de hypotheekrente zal stijgen. Dat meldt De Hypotheker in een persbericht. Daarmee is sprake van een trendbreuk na jarenlange verlagingen van de al extreem lage hypotheekrente.

Renteverhoging
Vier hypotheekverstrekkers verhogen hun hypotheekrente. De overige houden nog even hun kruit droog. Rente-experts van ABN AMRO, ING en Obvion verwachten dat de hypotheekrente eerder licht omhoog gaat dan verder omlaag. Volgens het economisch bureau van de ABN AMRO geldt deze stijging zowel voor leningen met een korte als voor leningen met een lange rentevastlooptijd.

Financiële onzekerheid
De reden daarvoor is de financiële onzekerheid die opeens is ontstaan door de uitbraak van het virus. Hypotheekverstrekkers zijn terughoudend in het verlagen van hun rentes. Door de corona-crisis verdampen bedrijfswinsten en beurskoersen dalen hard. De internationale kapitaalmarktrente zit sinds enkele dagen fors in de lift. Overheden, centrale banken en bedrijven in Europa en Noord-Amerika hebben namelijk honderden miljarden euro’s nodig om de crisis te doorstaan. De Nederlandse tienjaarsrente is nog steeds negatief, maar schoot binnen een week omhoog van -0,7% naar -0,2%. De hypotheekrente volgt vrijwel altijd de trend van de kapitaalmarktrente.

Meer risico
Bovendien lopen de rentes op obligaties op, omdat de kans toeneemt dat bedrijven op termijn niet aan hun schuldverplichtingen kunnen voldoen. Ook dalen de bestedingen. Daarmee lopen banken meer risico op uitstaande hypotheken en die onzekerheid zal in de komende tijd toenemen als de corona-crisis voortduurt.

Steunmaatregelen
Het zal voor banken lastiger worden om geld aan te trekken voor kredietverlening. De Europese Centrale Bank treft al maatregelen om op grote schaal goedkoop geld te verstrekken aan banken. De ECB gaat extra obligaties opkopen ter waarde van 750 miljard euro waardoor de rente op alle obligaties gaat dalen. Daarmee kunnen banken makkelijker investeringen doen.

Historisch dieptepunt
Vorige maand nog daalde de hypotheekrente naar een historisch dieptepunt. Huizenkopers konden de rente voor tien jaar vastzetten op minder dan 1 procent.

Bron: Vastgoed Actueel