De huizenprijzen stegen in het derde kwartaal opnieuw minder hard, maar de prijsstijging is dit jaar tot nu toe wel groter dan eerder verwacht. In Friesland, Drenthe en Zeeland lag het tempo waarmee huizen duurder worden in de eerste drie kwartalen zelfs hoger dan vorig jaar. Economen van de Rabobank passen hun prijsvoorspelling voor 2020 daarom aan van 4,0 naar 4,5 procent.
“Bij een lagere rente kunnen huizenkopers meestal meer lenen, en dus ook meer bieden. Maar doordat huizen nog altijd schaars zijn, leidt dat extra geld al gauw tot hogere prijzen”, legt woningmarkteconoom Carola de Groot uit in het Kwartaalbericht.
Groot woningtekort in Flevoland
Volgens cijfers van het Kadaster en het CBS lag het prijspeil in de eerste drie kwartalen van het jaar gemiddeld 7,1 procent hoger dan een jaar eerder. In Flevoland zelfs 9,8 procent hoger. De Groot: “Dat is dan ook een van de provincies met het grootste woningtekort: voor elke 20 huizen in Flevoland moet er eigenlijk één bij om aan de woningbehoefte te voldoen.”
De Groot gaat ervan uit dat de effecten van de stikstof- en PFAS-perikelen nog merkbaar zijn in 2020 en 2021. “Door de daling in bouwvergunningen worden komende jaren veel minder nieuwe huizen opgeleverd. Dat zorgt voor nog meer druk op de toch al hoge huizenprijzen.”
Aantal woningverkopen stabiliseert
De Rabobank-economen schrijven verder dat het aantal woningverkopen lijkt te stabiliseren. Ze liggen inmiddels nog maar net onder het niveau van vorig jaar. In Flevoland, Groningen, Utrecht en Friesland werden afgelopen negen maanden zelfs meer huizen verkocht dan een jaar eerder. “Dat is deels te danken aan een opleving in het derde kwartaal,” aldus De Groot: “Een trendbreuk, want sinds begin 2018 daalden de verkopen in Nederland elk kwartaal juist.” Ze verwacht dat het aantal verkopen in heel 2019 zal uitkomen op zo’n 215.000 woningen, gevolgd door zo’n 210.000 in 2020.
Bron: Vastgoed actueel