De hypotheekshop ziet een toename van het aantal klanten dat een leasecontract afkoopt voor de aanvraag van een hypotheek. De adviseur pleit daarom voor betere voorlichting over de gevolgen van zo’n contract voor toekomstige financieringen.
Hoewel er geen harde cijfers zijn, zien hypotheekadvisers een toename van het aantal klanten met een leasecontract. Dit kan een telefoonabonnement inclusief leasetoestel zijn, maar bijvoorbeeld ook een private-leaseauto. Sommige adviseurs geven aan dat dit inmiddels bij 1 op de 6 consumenten speelt, met name bij doorstromers. Klanten weten niet altijd dat zo’n contract gevolgen heeft voor bijvoorbeeld het maximaal te lenen bedrag bij de aankoop van een woning.
Rekenvoorbeeld
Als (grove) vuistregel geldt dat private lease de leencapaciteit op basis van het inkomen verlaagt met één tot anderhalf keer de cataloguswaarde van de auto, afhankelijk van de duur van het contract en het afgesproken aantal kilometers per jaar. Een consument die gedurende 36 maanden 250 euro per maand betaalt voor een private-lease-auto, kan bij een inkomen van 40.000 euro en een rente van 2%, 31.000 euro minder lenen voor een hypotheek (144.000 euro i.p.v. 175.000 euro). Onbegrip en teleurstelling is vaak het gevolg als blijkt dat de aangegane autolease forse financiële gevolgen heeft, en zelfs aanschaf van een woning in de weg staat.
Beëindiging leasecontract
In de praktijk moet soms noodgedwongen worden besloten tot het voortijdig beëindigen van het lopende leasecontract. Net als bij het openbreken van een hypotheek (oversluiten), brengen aanbieders dan een vergoeding in rekening in verband met gederfde inkomsten. De hoogte van deze opzegvergoeding is onder meer afhankelijk van de resterende looptijd en het type auto, en bedraagt al gauw 1.000 euro of een veelvoud daarvan.
Het zou volgens de Hypotheekshop daarom een goede ontwikkeling zijn als bij het aangaan van een leasecontract goede voorlichting wordt gegeven, waarbij aandacht is voor de gevolgen voor toekomstige financieringen. Omdat de leasemaatschappij hier echter geen baat bij heeft, zal dit waarschijnlijk wettelijk moeten worden geregeld, zegt de hypotheekadviseur.
Mei was recordmaand in hypotheekaanvragen
Net als de maand april was ook de maand mei van 2019 een recordmaand wat betreft het aantal hypotheekaanvragen. Nog nooit eerder sinds het begin van de metingen in 2011 werden er in de maand mei zo veel hypotheken aangevraagd. Sterker nog, de maand mei belandde zelfs in de top 5 van maanden met het hoogste aantal aanvragen. Uit de data blijkt een groei van verhogingen (in verband met verbouwing, consumptief) en oversluitingen, maar een afname van financieringen in verband met aankoop van een woning.
Bron: De hypotheekshop