Volgens onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNER) vindt vier op de vijf consumenten de terugverdientijd van zonnepanelen van meer dan zeven jaar te lang. Dat blijkt uit het jongste kwartaalonderzoek, de Dutch Solar Quarterly, van het onderzoeksbureau.
Eind april maakte Wiebes de details bekend van zijn nieuwe stimuleringsregeling die in 2023 moet ingaan en in de plaats komt van de huidige salderingsregeling. Slechts 20% van de consumenten geeft volgens DNER aan zonnepanelen aan te schaffen bij een terugverdientijd van 7 jaar. “Het uitgangspunt van 7 jaar sluit niet aan bij de investeringsbereidheid van de consument én niet bij de klimaatdoelen die dit kabinet heeft gesteld”, aldus Rolf Heynen, directeur van DNER.
Volgens het onderzoeksbureau ligt de gemiddelde terugverdientijd van een zonnepanelensysteem op dit moment tussen de 5 en 6 jaar. En “hoewel 7 jaar een prima uitgangspunt lijkt voor een systeem dat minimaal 25 jaar meegaat, blijkt uit onderzoek dat de meeste consumenten pas zullen investeren bij een terugverdientijd tot 5 jaar.”
Investeringszekerheid wel positief
DNER noemt het positief dat het voorstel van minister Wiebes de consument tenminste enige investeringszekerheid biedt. Toch adviseert het bureau de minister om de uitgangspunten van de nieuwe regeling aan te passen. “Zeker nu blijkt dat de voorgestelde terugverdientijd van ruim 7 jaar slechts voor ongeveer 20% een acceptabele terugverdientermijn is en we de klimaatdoelen niet lijken te halen.”
Grootste vermogen zonnepanelen woningen in Almere
Volgens recente cijfers van het CBS stond op de daken van Nederlandse woningen in 2018 voor 2.300 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld, een jaar eerder was dat 1.680 megawatt. Dat is een toename van 37 procent. Het grootste vermogen aan zonnepanelen is te vinden in Almere: daar stond vorig jaar voor 28 megawatt aan opgesteld vermogen.
Na Almere hadden de gemeenten Utrecht en Amsterdam in 2018 met beide 26 megawatt het meeste opgestelde vermogen aan zonnepanelen bij woningen. Het meeste vermogen bij woningen werd in 2018 bijgeplaatst in Eindhoven en Leeuwarden. Daar werd vorig jaar 9,4 megawatt en 7,1 megawatt aan zonnepanelen in gebruik genomen.
Bron: Cobouw, CBS