De Nederlandse woningen en hun inboedel veranderen constant van waarde. Een verbouwing, het aanschaffen van zonnepanelen, of het kopen van een nieuwe televisie zijn zaken waar regelmatig over na wordt gedacht. Wat vaak niet in het totaalplaatje wordt meegenomen, is de inboedel- en opstalverzekering.

Veel mensen onder- of over verzekerd

Zo blijkt uit onderzoek van Pricewise dat maar liefst een derde van de Nederlanders zijn inboedelverzekering niet heeft herzien na wijzigingen aan de inboedelwaarde. Het wijzigen van de opstalverzekering wordt nog vaker nagelaten.

Een inboedel- of opstalverzekering die niet meer op maat is, kan op cruciale momenten voor problemen zorgen. Wanneer men onderverzekerd is, loopt men een verhoogd risico en kunnen de kosten torenhoog oplopen in geval van bijvoorbeeld stormschade. Wanneer een huiseigenaar juist over verzekerd is, zal hij of zij maandelijks te veel premie betalen: weggegooid geld dus.

De inboedelcijfers op een rijtje

Van alle Nederlanders met een koop- of huurwoning heeft 99% zich ingedekt met een inboedelverzekering. Ongeveer een op de drie heeft te maken gehad met een verandering van waarde van de inboedel. Toch is de inboedelverzekering hierna niet aangepast. 25% weet bovendien niet voor welke waarde de inboedel verzekerd is of wat hun inboedel waard is.

De opstalcijfers op een rijtje

85% van de huiseigenaren heeft een opstalverzekering. De meesten kiezen hierbij voor een zelfstandige opstalverzekering. Bijna 50% heeft een verzekering die goed is voor een opstalwaarde die tussen de 150.000 en de 300.000 euro ligt. 50% Van de opstalverzekerden heeft wel eens iets aan zijn huis laten verbouwen, maar slechts 20% van degenen met de zelfstandige opstalverzekering heeft zijn of haar verzekering vervolgens aangepast. Daarnaast heeft een derde een garantie tegen onderverzekering opgenomen in hun opstalverzekering. Afwezigheid van deze garantie kan risicovol zijn, aangezien veel huizen in waarde zijn gestegen, met of zonder verbouwing.

De inboedelverzekerden: 60% is nog nooit overgestapt

Hoewel de inboedelwaarde van tijd tot tijd kan stijgen of dalen, heeft maar liefst 60% van de verzekerden nog nooit een overstap gemaakt of ook maar hun inboedelverzekering vergeleken. Veel mensen (61%) geven aan dat zij de huidige inboedelverzekering willen behouden omdat zij hier tevreden mee zijn. Anderen geven aan dat ze het liefst met al hun verzekeringen verzekerd willen zijn bij dezelfde verzekeraar (40%). 27% geeft aan niet te geloven dat zij met een andere verzekering goedkoper uit zouden zijn, maar de inboedelverzekering vergelijken zal voor velen waarschijnlijk het tegendeel bewijzen.

De opstalverzekerden: een derde heeft wel eens een overstap gemaakt

Bijna een op de drie heeft wel eens besloten om met een andere opstalverzekeraar in zee te gaan. Daar staat tegenover dat 45% zijn of haar opstalverzekering nog nooit heeft vergeleken met de verzekeringen van concurrerende verzekeraars. Net als bij de inboedelverzekering wordt ook bij deze verzekering meestal aangegeven dat de verzekerde tevreden is met de huidige stand van zaken (53%) en dat hij of zij verkiest bij een verzekeraar te blijven die al hun verzekeringen behartigt (32%).

Bron: Vastgoed actueel