Phishing of identiteitsfraude betekent dat criminelen op slinkse wijze bankrekeningnummers, creditcardnummers, wachtwoorden en pincodes ontfutselen via internet. Je krijgt ongevraagd een e-mail van jouw bank, waarin om deze vertrouwelijke informatie wordt gevraagd. Vaak word je aangespoord om op de link in de mail te klikken voor meer informatie. Zo proberen criminelen en fraudeurs geld van je rekening te halen.
Laat je niet oplichten!
Sommige van deze berichten lijken bedrieglijk echt. Toch moeten er alarmbellen bij je afgaan bij dit soort e-mails. Banken vragen namelijk nooit via e-mail of sms om dit soort gegevens.
De AFM krijgt ontvangt regelmatig meldingen van internetoplichting of oplichting via de telefoon. Naast phishing zijn er twee andere veelvoorkomende oplichtingsmethoden:
- Boilerroom:je wordt ongevraagd via e-mail of telefonisch benaderd met een investeringsvoorstel dat te mooi is om waar te zijn. Hou er rekening mee dat het kan gaan om een boilerroom.
- Vooraf betalen voor een lening: Illegale kredietverstrekkers die pas geld uitlenen nadat je eerst geld betaalt voor zogenaamde kosten.
Ga nooit in zee met dit soort ondernemingen! De AFM en buitenlandse toezichthouders waarschuwen publiekelijk voor ondernemingen waarvan bekend is dat zij actief zijn als boilerroom of kredieten aanbieden zonder vergunning.
Herken nepmails
Een e-mail vol met spelfouten, herken je snel als phishingmail. Maar sommige mails zien er professioneel uit. Let op een onduidelijk logo en een vaag e-mailadres.
Klik nooit zomaar op een link. Ga met je cursor op de link staan, zonder te klikken. Je ziet nu het adres waar de link naar leidt. Als de link niets met de afzender te maken heeft, kun je ervan uitgaan dat het niet goed zit.
Met de slogan ‘Hang op, klik weg, bel uw bank!’ biedt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hulp om je te wapenen tegen phishing.
Ook op de website Veilig Bankieren en de site van Tros Radar vind je nuttige informatie over het herkennen en voorkomen van phishing.
Bron: AFM