De vereniging Eigen Huis heeft een overzicht van veelgestelde met vragen en antwoorden op hun site gepubliceerd omtrent de eigen woning en de invloed van deze crisis op verschillende aspecten waaronder: koop en verkoop, huizenprijzen, hypotheek, nieuwbouw en bezichtigingen.

Wij delen er enkele graag met U.

Koop en verkoop

Annuleren huiseigenaren de verkoop van hun woning?
Wij hebben nog niet van onze leden gehoord dat woningverkopen worden geannuleerd of getekende koopcontracten worden ontbonden. Afspraken bij de notaris voor de overdracht van een woning gaan vooralsnog door omdat deze koopovereenkomsten in de regel al enige maanden geleden zijn gesloten en de hypotheek is afgerond. Daarin komt door de huidige ontwikkelingen nog geen verandering.

 

Halen huiseigenaren hun woning uit de verkoop?
Veel mensen die al voor de coronacrisis bezig waren om hun huis te verkopen zetten dit door, zeker als ze ondertussen al een nieuwe woning hebben gekocht. Wel horen we van leden en makelaars dat veel eerste gesprekken over de verkoop van een woning worden uitgesteld, vooral als de eigenaar geen haast heeft.

 

Kan de overdracht van mijn woning doorgaan?
De overdracht van de woning zal in principe gewoon doorgaan. Echter, in verband met verscherpte maatregelen van de RIVM en Rijksoverheid kunnen notarissen je verzoeken niet op kantoor te komen als je besmet bent met het coronavirus of in contact bent geweest met personen die besmet zijn. Mocht je hierdoor worden verhinderd, dan kan de notaris met een volmacht werken. Vraag jouw notaris hoe zij omgaan met deze situatie.

 

Kan ik na ondertekening nog van de aankoop van de woning af?
Na ondertekening van de overeenkomst ben je gebonden aan de koop van de woning. De mogelijkheden om dan nog van de koop af te zien zijn beperkt. Ontbinding is vaak nog korte tijd mogelijk tijdens de bedenktijd of als je een beroep kunt doen op een ontbindende voorwaarde, zoals het financieringsvoorbehoud.

 

Bezichtigingen

Gaan woningbezichtigingen door?
In overleg met de huiseigenaar treffen veel makelaars beperkende maatregelen bij bezichtigingen. Als geïnteresseerden individueel komen kijken, gelden er vaak strenge regels: de verkoper moet het huis uit, ook als er kinderen zijn, en de koper mag met maximaal twee personen naar binnen. Grote aantallen bezichtigingen op één dag worden afgezegd. Soms zeggen verkopers bezichtigingen af omdat ze nu geen mensen over de vloer willen.

 

Mag ik als verkoper bezichtigingen weigeren?
De makelaar heeft een bemiddelingsopdracht gekregen voor de verkoop van jouw huis. Bezichtigingen horen daar bij. Wil je geen potentiële kopers toelaten, dan kan de makelaar de opdracht niet uitvoeren. Daarom is het van belang om het eventueel weigeren van bezichtigingen in overleg met de makelaar te doen.

Hypotheken

Wat zijn de risico’s voor huiseigenaren met lopende hypotheken?
Door de lage hypotheekrente, en omdat veel mensen hebben gekozen voor lange rentevaste perioden van tien – twintig jaar, vormt de betaalbaarheid van een hypotheek nu niet opeens een risico. Wel kunnen betalingsproblemen ontstaan als bedrijven moeten sluiten, als werknemers tijdelijk minder verdienen en als zelfstandigen hun inkomsten snel zien wegvallen. Als je betalingsproblemen met jouw hypotheek ziet aankomen, dan adviseren wij om direct advies of hulp te vragen bij de bank, geldverstrekker of tussenpersoon.

 

Wordt het moeilijker om een hypotheek af te sluiten?
Banken en andere geldverstrekkers hebben de hypotheekvoorwaarden nog niet aangepast, maar overleggen daarover wel voortdurend. Zodra er iets bekend wordt over aangescherpte hypotheekregels zullen wij dat hier melden, samen met ons commentaar en advies. Voor veel zzp’ers kan het door een daling van inkomsten mogelijk nu al moeilijker worden om een hypotheek af te sluiten.

 

Ik kan mijn hypotheek niet meer betalen. Wat nu?
Neem contact op met jouw geldverstrekker of hypotheekadviseur als je de maandlasten niet kunt betalen. Veel geldverstrekkers laten weten dat ze hun klanten door deze moeilijke tijd heen willen helpen. Zo geven bijvoorbeeld ABN AMRO en Munt Hypotheken aan dat ze betalingsuitstel willen geven voor een periode van 3 maanden. De details en voorwaarden worden door de geldverstrekkers op korte termijn bekend gemaakt. Meer informatie vind je op hun website.

 

Ik krijg uitstel voor het aflossen op mijn hypotheek. Komt hierdoor mijn renteaftrek in gevaar?
Los je onvoldoende af op je hypotheek, dan kun je de achterstand in elk geval in het volgende kalenderjaar inhalen zonder dat je het recht op hypotheekrenteaftrek verliest. Heb je blijvende problemen om te betalen, dan kan die periode zelfs nog langer zijn.

 

Wat doet de hypotheekrente?
De hypotheekrente wordt gebaseerd op het rendement op staatsleningen. Het rendement op staatsleningen is in de week van 16 maart 2020 met ongeveer 0,7% gestegen. De eerste geldverstrekkers hebben de hypotheekrente al verhoogd. De grote banken hebben de tarieven nog niet verhoogd.

Huizenprijzen

Gaan de huizenprijzen dalen?
Voor het waarschuwen voor een eventuele prijsdaling is het nu nog te vroeg. Een mogelijk gevolg van de coronacrisis kan zijn dat de huizenprijzen minder hard stijgen. Een beperkte prijsstijging zou de oververhitte woningmarkt op veel plaatsten kunnen kalmeren. Het effect daarvan kan zijn dat kopers wat meer kansen krijgen. Maar de grote druk op de woningmarkt is met de coronacrisis niet opeens voorbij.  Toelichting: Voor de coronacrisis gingen economen en banken uit van een prijsstijging van 5- tot 6% in 2020. Dat komt vooral omdat de vraag naar huizen onverminderd veel groter is dan het aanbod. Ook de nog steeds lage hypotheekrente draagt bij aan de prijsstijgingen. Veel kopers zijn bij lage maandelijkse hypotheeklasten bereid om meer te bieden. Wel zal het consumentenvertrouwen sterk kunnen afnemen. Dit heeft invloed op de bereidheid om nu een huis te willen kopen.

 

Bron: Vereniging Eigen Huis