België neemt andere maatregelen in de Coronacrisis dan Nederland. Ondernemers die in het ene land wonen en het andere land werken, kunnen daardoor in de knel komen. Zo mag een inwoner van Nederland alleen nog de grens over voor essentiële reizen. Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) wil daarom van minister van Sociale Zaken Koolmees (D’66) en van minister van Binnenlandse Zaken Knops (CDA) weten wat dit betekent voor wie kantoor heeft in Nederland en in België woont, of andersom? Ook wil de van der Graaf weten op welke steunmaatregelen deze grensondernemers aanspraak kunnen maken en of er beleid mogelijk is dat de woon- of vestigingsvereiste loslaat bij aanvraag voor steunmaatregelen.
Zelfstandig ondernemers
De Kamer van Koophandel heeft alle steunmaatregelen voor grensondernemers op een rijtje gezet. De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) is opengesteld voor zelfstandigen die in Nederland wonen en werken. Er kunnen zich grensgevallen voordoen, bijvoorbeeld als de ondernemer in Nederland woont, maar zijn onderneming in België is gevestigd (of andersom). Het kabinet vindt het belangrijk dat er voor alle ondernemers goede ondersteuning is. Daarom onderzoekt het kabinet nu de mogelijkheden om deze ondernemers te ondersteunen.
Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) geldt ook voor ondernemers die in België wonen, maar een fysieke onderneming drijven in Nederland. Uiteraard moet dat bedrijf wel onder de SBI-codes vallen en geregistreerd staan in het KVK Handelsregister.
Andere regelingen
Wie in België woont, maar in Nederland belasting betaalt, kan ook gebruik maken van bepaalde Nederlandse regelingen, waaronder het bijzonder uitstel van betaling en de verlaging van de voorlopige aanslag. Daarnaast kunnen in bepaalde gevallen Nederlandse ondernemers die in België wonen of werken gebruik maken van steunmaatregelen in België.
Bron: KvK