Bij een aantal geldverstrekkers is het vanaf deze week al mogelijk een voorlopige offerte voor een hypotheek aan te vragen op basis van de (NHG)-normen voor 2020. Daarmee lijken de aanbieders vast voor te sorteren op het nieuwe seizoen. Bij MUNT, Florius, Obvion, NIBC en Lloyds kan dat deze week al, meldt De Hypotheekshop. De bindende offerte kan wel pas in 2020 worden opgemaakt.

Per 1 januari stijgt de NHG-grens naar €310.000. Mogelijk als gevolg hiervan verlaagden enkele geldverstrekkers vorige week hun (NHG)-tarieven, waardoor de hypotheekrente, na twee weken waarin deze gelijk bleef, weer daalde.

 

Gemiddelde hypotheek stijgt verder na een stagnatie van twee jaar

Hoewel de huizenprijzen de afgelopen jaren lokaal soms met meer dan 10% per jaar stegen, was dat niet direct terug te zien in de gemiddelde hoogte van hypotheken die werden aangevraagd. Die schommelde twee jaar lang (tussen het derde kwartaal 2017 en het tweede kwartaal 2019) rond de 245.000 euro (volgens HDN) en ging niet mee met de huizenprijzen, in de hand gewerkt door de afname van het aantal woningtransacties en een toename van oversluitingen en verhogingen. Mogelijk ook dat de snelle stijging van de huizenprijzen -en de toegenomen overwaardes- de aangevraagde hypotheeksom van doorstromers in deze periode drukte.

 

Recordaantal aanvragen in november

Sinds juni van dit jaar is de gemiddelde hypotheek weer gaan stijgen. De stijging lijkt in het vierde kwartaal door te zetten (gemiddeld bijna 254.000 euro). Oorzaak hiervoor zou de toename van het koop staande woningaanbod kunnen zijn, zoals de NVM die signaleerde in de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Wellicht komt dit doordat mensen op het hoogtepunt van de markt willen verkopen en niet langer willen wachten met verhuizen. Daarnaast kan het een signaal zijn dat de stijging van de huizenprijzen afremt.

 

Met 46.000 aanvragen bereikte het aantal aangevraagde hypotheken in november van dit jaar de hoogste waarde in drie jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop. Het vorige record stamde uit 2016, toen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen de rente na een jarenlange daling voor het eerst weer steeg. Ditmaal lijkt de vrees voor een rentestijging veel minder groot dan toen. Het record lijkt vooral te worden veroorzaakt door het grote aantal mensen dat hun hypotheek wil oversluiten (1 op 4). Landelijke cijfers tonen dat de toename voornamelijk wordt veroorzaakt door consumenten van 50 jaar en ouder. Maar ook de huizenmarkt trekt aan, zo blijkt uit de stijging van de gemiddelde aangevraagde hypotheek. De cijfers zijn afkomstig van het Hypoteken Data Netwerk (HDN), dat het sinds 2011 bijhoudt.

 

Ook record rentevaste periode

Ook de gemiddelde duur waarop consumenten hun hypotheekrente vastzetten, bereikte een nieuw record. In november bedroeg deze 17,4 jaar. De belangrijkste rentevaste periode in Nederland is momenteel 20 jaar vast met een aandeel van 53% in november. Op ruime afstand gevolgd door 10 jaar (24%) en 30 jaar (11%) vast. Het Kadaster ziet al langer een stijging van de gesloten hypotheeksom. Het Kadaster hanteert echter een andere definitie, waarin naast het hypotheekbedrag onder meer ook het overbruggingskrediet meetelt dat kopers lenen om de tijd te overbruggen dat ze dubbele maandlasten betalen.

 

Betaalbaarheid hypotheeklasten stabiliseert en verslechtert

Het beeld bestaat dat door de gedaalde hypotheekrente de hypotheeklasten van de meeste mensen de laatste jaren lager zijn geworden. Dat gaat inderdaad grotendeels op voor mensen met een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek, zo blijkt uit de betaalbaarheidsindex van Calcasa.

Bronnen: De Hypotheekshop & Infinance