Andere partijen staan op !

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat de financieringsbereidheid van de grootbanken bij vastgoed, en vooral bij winkelpanden, sterk is afgenomen. Het percentage grootbanken dat bereid was een lening te verstrekken voor bijvoorbeeld winkels, waar niet minimaal 40% eigen geld in zat, daalde sinds 2018 van 100% naar 25%.

De grootbanken zijn al jaren terughoudend in het verstrekken van nieuwe vastgoedleningen. Actueel in dit kader is ook dat vastgoedeigenaren sinds het uitbreken van de coronacrisis steeds vaker hun financiering niet verlengd krijgen bij de bank. Vooral bij winkel-, horeca- en bedrijfspanden speelt dit probleem.

Banken trappen op de rem
Voor pandeigenaren zijn de gevolgen bijzonder pijnlijk. Uitwijken naar een andere financier is vaak heel duur, of niet mogelijk, zeker nu ze hun huurinkomsten (deels) zien wegvallen, omdat de horeca en winkels nauwelijks meer omzet draaien. Ze worden zo gedwongen volledig af te lossen. Als ze dat niet kunnen, moeten ze hun panden verkopen, of komen ze bij bijzonder beheer terecht.
Andere geldverstrekkers merken ook dat de grootbanken op de rem staan. Zo kloppen er volgens vastgoedfinancier RNHB sinds corona meer partijen bij hen aan die geen (her)financiering meer van hun bank krijgen. Zij zijn afgelopen jaar met bijna 60% gegroeid, mede omdat partijen weg moesten bij hun bank.

Door bankencrisis en corona uitwijken naar nieuwe aanbieder?
Deze ontwikkelingen zijn al gaande sinds de bankencrisis die ruim 10 jaar geleden zijn intrede deed. Echter de huidige pandemie lijkt, zeker voor bepaald vastgoed als winkel-, horeca- en ook kantoorpanden, een grotere impact te hebben op het beleid bij de grootbanken. Naast de forse groei bij een gespecialiseerde vastgoedpartij als RNHB, zijn er ook nieuwe partijen op de markt toegetreden. Partijen als Mogelijk en Briqwise hebben hun focus daarbij gelegd op verhuurd bedrijfsmatig vastgoed.
Credion, de grootste intermediair in bedrijfs- en vastgoedfinancieringen, kent als geen ander de weg in de zoektocht naar alternatieve financieringen van verhuurd vastgoed.

Neem daartoe gerust contact met ons op.