Het aandeel van particuliere verhuur op de huizenmarkt is dit jaar verder toegenomen. Kleine beleggers kopen nog steeds volop woningen om te verhuren, ondanks pogingen van de overheid om hen te weren en de coronacrisis.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van voorlopige cijfers van het Kadaster en een rondgang langs aanbieders van hypotheken speciaal voor verhuurders.Beleggers lijken zich daarbij niet te laten afschrikken door de zelfbewoningsplicht die Amstelveen, Utrecht en andere gemeenten hebben ingevoerd, of andere maatregelen die het kabinet wil invoeren.

De hoge huizenprijzen lijken evenmin een belemmering om te kopen. Het aantal woningverkopen om te verhuren nam in de eerste helft van dit jaar harder toe dan andere categorieën, zoals doorstromers en koopstarters, stelt Paul de Vries van het Kadaster. Ook steeg het aandeel particuliere verhuur in de woningvoorraad.

 

Buy-to-lethypotheekmarkt bloeit op
Hypotheekaanbieders bevestigen dat particuliere beleggers nog steeds zeer actief zijn op de woningmarkt. In het afgelopen jaar verschenen er in korte tijd drie nieuwe aanbieders van zogeheten buy-to-let-hypotheken. Hoewel zij pas net op de markt waren toen de coronacrisis uitbrak, hebben ze bij elkaar al voor bijna €300 miljoen aan hypotheken in de markt gezet en spreken ze van een goed jaar.

 

Concurrentie voor starters
De particuliere huursector is al enige jaren in opmars. Was in 2015 nog 4,4% van de woningvoorraad van particuliere beleggers, in 2018 was dat 6%. In de eerste helft van 2020 gingen in de vier grote steden tegen de 40% van de woningaankopen naar particuliere verhuurders volgens de voorlopige cijfers van het Kadaster. In de rest van Nederland was dat zo’n 20%.

Niet iedereen staat te juichen om deze ontwikkeling. De beleggers concurreren namelijk met starters op de woningmarkt en troeven hen nogal eens af, blijkt uit onderzoek . Het kabinet wil starters een betere kans geven en verhoogt daarom de overdrachtsbelasting voor beleggers vanaf 1 januari van 2% naar 8%. Voor starters vervalt deze juist. De Partij van de Arbeid wil ook de inkomsten van woningbeleggers zwaarder belasten (de ‘Prins Bernhard-belasting’).

 

Overdrachtsbelasting
Beleggers zoeken nu massaal naar financiering om nog snel hun slag te slaan, voordat de overdrachtsbelasting omhooggaat. Bij Casarion zijn alle verloven ingetrokken, vertelt mede-oprichter Arco ten Klooster. ‘De komende weken werken we de avonden door, want we willen zo min mogelijk mensen teleurstellen.’

De marktpartijen denken overigens niet dat de hogere belasting het gewenste effect zal hebben. ‘Beleggers investeren voor de lange termijn, zo’n maatregel gaat ze niet tegenhouden. Dit kan er wel toe leiden dat beleggers minder geld overhouden om te investeren in duurzaamheid en de huren omhoog gaan’, zegt Ivo Knottnerus, topman van RNHB.

De hypotheekaanbieders rekenen op een wat rustiger eerste kwartaal in 2021, maar daarna verwachten ze dat het tempo van verkopen al snel weer zal stijgen. Het Verenigd Koninkrijk probeerde het in 2016 met een vergelijkbare belastingmaatregel, zegt Arnold van Hengstum van Nestr. ‘Daar zag je een kwartaal met minder transacties, daarna kon de liniaal er weer langs. Ook in Nederland komt er door de belastingverhoging helaas geen starter makkelijker aan een woning.’

Bron: Vastgoed Actueel