Mensen die een huis kopen tot €290.000, komen dit jaar in aanmerking voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Voor woningen waaraan energiebesparende maatregelen worden genomen stijgt de kostengrens ruim over de €300.000.

 

Extra zekerheid

De aan de huizenprijs gekoppelde kostengrens voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) maakt daarmee opnieuw een forse sprong omhoog. De verzekering is bedoeld om mensen aan de onderkant van de woningmarkt beter in staat te stellen tot het kopen van een huis. In ruil voor de premie neemt de verzekeraar achter NHG de eventuele hypotheekschuld van wanbetalers over. Door deze extra zekerheid willen banken een lagere hypotheekrente aanbieden.

 

Huizenprijs augustus
NHG houdt rekening met een nieuwe kostengrens van €290.000. Hoe hoog die precies uitpakt hangt af van de gemiddelde verkoopprijs van huizen in augustus. In juni stelde het Kadaster die vast op €289.399; in juli op € 290.731. Als in augustus de huizen voor een vergelijkbare prijs van de hand gaan, komt de nieuwe NHG-kostengrens uit op €290.000. Overstijgt in augustus de gemiddelde koopsom €297.370, dan wordt het NHG-maximum zelfs €295.000. NHG rondt bij de berekening van de kostengrens af op bedragen die deelbaar zijn door 5.000.

 

Verduurzaming

Als huizenkopers energiebesparende voorzieningen treffen, kunnen zij dit jaar al een NHG-hypotheek van meer dan 3 ton afsluiten. Die grens komt waarschijnlijk uit op €307.400. Bij een zeer grote stijging van de huizenprijzen afgelopen maand, zou het zelfs €312.700 kunnen worden.

Uitgangspunt voor Nationale Hypotheekgarantie is dat een NHG-lening mogelijk is voor woningen tot maximaal de gemiddelde koopsom in Nederland die gefinancierd worden tot maximaal de wettelijk bepaalde loan-to-value.

Bron: Vastgoed actueel