Om de crisis op de woningmarkt aan te pakken trekt het kabinet een miljard euro uit waarmee nieuwbouwprojecten gesubsidieerd kunnen worden. Ook gaat er een miljard euro naar de woningcorporaties om ook hen te stimuleren meer huizen te bouwen.

Door krapte, vooral in de steden, komen starters en mensen met een middeninkomen amper aan een betaalbaar huis. Minister Kajsa Ollongren wil dat er jaarlijks 75.000 huizen worden bijgebouwd, maar dat aantal wordt nu niet gehaald. Dat probleem is nog urgenter geworden na de uitspraak van de Raad van State over de beperking van de uitstoot van stikstof. Het tekort aan woningen wordt als een van de grootste problemen van deze tijd gezien. In de coalitie wordt gesproken over een ‘stille ramp op de woningmarkt’, meldt Het Parool.

Bouwfonds voor gemeenten

Tijdens de begrotingsonderhandelingen heeft de coalitie afgesproken dat er een bouwfonds komt met daarin maximaal een miljard euro. Gemeenten kunnen een beroep doen op het fonds om nieuwbouwprojecten rendabel te maken.

Meergeneratiewoning

Haagse bronnen bevestigen ook dat de coalitie verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek heeft bekeken, maar dat daar nu niets aan verandert, meldt de NOS.

Overdrachtsbelasting op de schop

Het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters zou bij de aankoop van een huis 2 procent van de koopsom schelen. Beleggers zouden juist meer overdrachtsbelasting moeten gaan betalen. Maar of deze twee ingrepen werkelijkheid worden hangt er ook vanaf of de Belastingdienst die maatregelen op korte termijn kan uitvoeren.

Bron: NOS

businessmen hold house model in hand