De coronacrisis verandert weinig aan het vertrouwen in de huizenmarkt. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek dat Markteffect heeft gehouden in opdracht van De Hypotheker. Drie kwart van de Nederlanders verwacht dat de vraag naar huizen onverminderd groot blijft, omdat er een groot tekort is.

Wel lijkt het sentiment onder de groep Nederlanders die van plan zijn om een woning te kopen, iets voorzichtiger. Zes op de tien huizenzoekers kiezen ervoor de aankoop uit te stellen tot zij meer duidelijkheid hebben over de gevolgen van de coronacrisis op de huizenmarkt.

Meer bezoekers op funda
Ook Funda ziet het aantal bezoekers weer redelijk normaliseren. Het aantal bezoeken dat de consument aan Funda bracht, steeg vorige week tot 102% ten opzichte van de eerste tien weken van 2020. In absolute aantallen kwam dat neer op zo’n 14,6 miljoen bezoeken. Twee weken geleden was dat nog 12 miljoen (85% van het gemiddelde).

Ook het aantal zoekopdrachten laat een stijgende lijn zien en groeide van bijna 2 miljoen twee weken terug, tot 2,5 miljoen in week 14 (vorige week). Vergeleken met reguliere weken in 2020 is dat ongeveer 96%.

 

Verwachte prijsdaling
Het gros van de Nederlanders verwacht volgens De Hypotheker voorlopig echter geen grote veranderingen op de huizenmarkt, zoals een afname in de vraag naar woningen of een flink stijgende hypotheekrente. Wel verwacht 55% dat aan een economische recessie niet valt te ontkomen, waardoor de huizenprijzen vanzelf dalen. Daarnaast verwacht bijna de helft dat huizenkopers ervoor kiezen de woningaankoop uit te stellen. Hierdoor neemt de vraag af en dalen ook de prijzen.

Onzekerheid over baan en inkomen
De groep Nederlanders die zich oriënteren op een (andere) koopwoning is volgens De Hypotheker om die reden wat voorzichtiger. Ruim 40% van hen zegt de aankoop van een woning uit te stellen door onzekerheid over hun baan en/of de hoogte van het inkomen. Een even groot deel (43%) van de potentiële huizenkopers stelt de aankoop van een woning juist liever niet uit.

Hypotheek onder de loep
Veel huizenbezitters blijken in deze onzekere tijden hun hypotheek onder de loep te nemen. Van de ondervraagden zegt 17% nu eerder voor een verbouwing dan voor een verhuizing te kiezen. Voor de mensen die al een koopwoning bezitten geldt dat bijna één op de drie van plan is een (grote) investering te doen in het eigen huis, zoals het verbouwen of verduurzamen van de woning. De lage hypotheekrente en de overwaarde waarvan vaak sprake is houden daarmee verband.

Hypotheekrente stijgt licht
Een krappe helft van de respondenten verwacht dat de hypotheekrente vroeg of laat stijgt, al gaan de meesten uit van een lichte stijging. “Hoe de coronacrisis de huizenmarkt op de lange termijn zal raken, is nu nog moeilijk te zeggen”, zegt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker. “Het sentiment onder Nederlanders is gematigd positief, maar een groot deel van de (potentiële) huizenkopers kijkt op dit moment liever de kat uit de boom. Het is zelfs denkbaar dat huizenkopers even afwachten in de hoop dat de woningprijzen iets dalen.”

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) constateerde eerder een recordaantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal.

Consumentenvertrouwen daalt wellicht
Luiten verwacht dat naarmate de crisis langer aanhoudt, het consumentenvertrouwen mogelijk daalt en dat dit ook kan leiden tot minder vertrouwen in de huizenmarkt. “Zo ver zijn we nog niet. De afgelopen maand zagen wij dat het aantal hypotheekaanvragen met bijna een derde is toegenomen in vergelijking met de maand ervoor. Ondanks de onzekere situatie en een licht stijgende hypotheekrente is er nog veel vraag naar woningen. Het is echter onduidelijk wat gaat veranderen als de crisis langer aanhoudt.”

Bron: De Hypotheker